Måltider
Renslighet er viktig ved måltider.
Det gjelder både før, under
og etter spising.
Før spising
Vask hendene før du spiser.
Finn fram ren tallerken
og rent bestikk.
Finn fram en serviett.
Legg den i fanget,
eller fest den i halsen.
Da får du ikke flekker på klærne.
Du kan også bruke et forkle.
Sett deg godt inntil bordet.
Da faller ikke så mye mat
ned i fanget ditt.
Mens du spiser
Ta passe mye mat i munnen,
ikke veldig mye.
La være å ta i mat med hendene,
hvis maten er ment å bli spist med
kniv og gaffel eller skje.
Noe mat er det greit
å ta i med hendene.
Det er for eksempel:
- pizzastykker
- kylling-klubber og kylling-vinger
- brødskiver og baguetter
Hvis du spiser dette,
tørk hendene i servietten underveis.
Og vask hendene etter måltidet.
Hvis du får mat rundt munnen,
tørk deg med en serviett.
Hvis du trenger å pusse nesen,
bruk lommetørkle,
ikke servietten.
Legg aldri det brukte lommetørkleet
på tallerkenen.
Lukk munnen når du tygger,
så smatter du ikke.
Før du snakker, tygg ferdig
det du har i munnen og svelg.
Da snakker du ikke
med mat i munnen.
Etterpå
Tørk deg rundt munnen med servietten.
Brett sammen servietten.
Legg servietten
ved siden av tallerkenen.
Hvis du har brukt en papirserviett,
kan du kaste den i søppelbøtten.
Hvis hendene har blitt grisete av mat,
vask dem.
Se deg i speilet, hvis du har spist
for eksempel:
- mat med ketchup
- mat med tomatsaus
eller annen saus - yoghurt
- smoothie
Hvis du har matrester rundt munnen,
tørk dem bort.
Bruk en fuktig serviett.
Rydd bort og skyll tallerken og bestikk.
Hvis du er hjemme,
tørk av bordet med en våt klut.