Best før
De fleste matvarer er merket
med en Best-før dato.
Datoen forteller
hvor lenge varen er spiselig
og har god kvalitet.
Datoen gjelder i uåpnet pakning
og ved riktig oppbevaring.
Det kan også stå
hvor lenge matvaren holder
i åpnet pakning.
Matvarer med Best før-dato
er for eksempel:
- tørrmat (mel, knekkebrød,
supper og sauser i pose) - egg
- ost og andre meieriprodukter
(melk, yoghurt, kesam, rømme) - hele kjøttstykker
som er vakuumpakket
i luft-tett kraftig plast
Maten kan være spiselig
etter Best-før-datoen.
Slike matvarer kan ha
tilleggs-teksten Ofte god etter.
Du må oppbevare maten riktig
for å spise den etter Best-før-datoen.
Du kan se, lukte
og kanskje smake for å vite
om du kan bruke matvaren.
Mat som lett kan bli dårlig
og farlig å spise,
merkes med Siste forbruksdag.
Slik mat er for eksempel:
- fersk kjøttdeig
- fersk kyllingfilet
- fersk fisk
- fersk sjømat (som reker, krabbe)
- kjølevarer (som kjøttpålegg,
posteier, italiensk salat, rekesalat)