Rent på kjøkkenet

Dårlig renhold på kjøkkenet
kan gjøre maten dårlig.
I verste fall kan det være farlig
å spise på et kjøkken
med dårlig hygiene.
Dette kan du gjøre
for å ha god hygiene
på kjøkkenet ditt:

1.
Hvis du har langt hår,
kan du bruke strikk eller hette.
Da får du ikke hår i maten
mens du lager den.

2.
Bruk rent forkle, rene kluter,
og rene håndklær.
Vask dem ved minst 60 grader
når de er skitne.
Vask også grytekluter
når de er skitne.

3.
Vask hendene godt
med såpe og vann
før du begynner å lage mat.
Vask hendene på nytt,
hvis du har:

  • vært på do
  • nyst i hendene
  • hostet i hendene
  • tatt i noe med jord på

4.
Vask også hendene på nytt
hvis du har jobbet med
kjøtt, kylling eller fisk.

5.
Sjekk at matvarene du bruker
ikke er:

  • mugne (har fått hvite,
    grå eller grønne flekker)
  • ser dårlige ut
  • lukter vondt

6.
Vask kniver og skjærebrett
hver gang du har skåret opp mat.
Dette er spesielt viktig etter
at du har skåret opp
rått kjøtt, også kyllingkjøtt,
eller rå fisk.
Da må kniv og skjærebrett
vaskes før du for eksempel
deler opp grønnsaker.

7.
Skyll frukt og grønnsaker godt
i kaldt vann.

8.
Hvis du har vasket eller skrelt
noe med jord på,
vask kummen godt etterpå.
Jorda må ikke komme i kontakt
med annen mat.

9.
Bruk en egen skje
når du smaker på maten.
Hvis også andre skal spise maten:
Ikke ta skjeen ned i maten igjen
når du har hatt den i munnen.
Vask skjeen eller ta en ny.

10.
Vask kjøkkenbenken godt
når du er ferdig.
Vask også opp,
eller bruk oppvaskmaskin.
Få oppvasken unna samme dag.

11.
Tøm og vask kjøleskapet av og til.
1 gang i måneden er greit.
Kast dårlig mat og drikke.

12.
Tøm søppelbøtten ofte,
helst hver dag.
Det gjelder spesielt matavfall
og annet som lett begynner å lukte.
Pakker som som fisk og kylling
har vært i, lukter fort veldig vondt.

13.
Hold spisebordet rent.
Vask med fuktig klut etter
hvert måltid.

14.
Støvsug og vask kjøkkengulvet ofte.
1 gang i uken kan være greit.
Vask oftere der det er matflekker.
Det blir lett flekker foran kjøleskapet
og der du lager mat og spiser.

15.
Tørk av platetoppen etter matlaging.
Fettsprut og pastavann som har kokt over,
ser stygt ut.
Dessuten kan fett og matrester
brenne seg fast og lukte vondt.
Det merker du neste gang
du bruker platene.

16.
Hvis du har brukt stekeovnen,
sjekk om de må fjerne matrester
fra ovnen eller stekeplaten.
Det er lettest å fjerne slikt
søl med én gang.

17.
Hold kjøkkenbenk og bord rene.
Du kan bruke klut med vann og
eventuelt litt oppvaskmiddel.

18.
Du må også holde kjøleskapet rent.
Tøm det, og legg maten
i en kjølebag hvis du har.
Bruk en klut med vann og
et mildt vaskemiddel.
Tørk så med et kjøkkenhåndkle
eller tørkepapir.
Legg maten inn i kjøleskapet igjen
så raskt som mulig.

19.
Ta oppvasken daglig
hvis du vasker for hånd.
Oppvaskmaskinen kan du kjøre
noe sjeldnere.
Skyll av matrester på det
du setter i oppvaskmaskinen.

20.
Kanskje du har:

  • komfyrvifte
  • mikrobølgeovn
  • vannkoker
  • kaffetraker
  • andre apparater

Studer bruksanvisningene sammen med
hjelperen din.
Der står det hvordan du kan rengjøre
de ulike apparatene og hvor ofte.

Startside

Hender med gummihansker på vasker kjøkkenbenk

Hold kjøkkenbenk og bord rene.
Du kan bruke klut med vann og
kanskje litt oppvaskmiddel.

Kvinne som vasker et tomt kjøleskap

Du må holde kjøleskapet rent.
Tøm det, og legg gjerne maten i en kjølebag hvis du har.
Bruk en klut med vann og
et mildt vaskemiddel.
Tørk så med et kjøkkenhåndkle eller tørkepapir.
Legg maten inn i kjøleskapet igjen
så raskt som mulig.

Åpent oppvaskmaskin med noen kopper i

Ta oppvasken daglig,
hvis du vasker for hånd.
Oppvaskmaskinen kan du kjøre
noe sjeldnere.

Film om hygiene på kjøkkenet:

Trykk på en knapp for å navigere:

Kjøkken og matSunn matOppbevaringBest førRyddig kjøkkenDu er her: Rent på kjøkkenetSmart utstyrLage mat selvDekke bord

Startside