Best før

De fleste matvarer er merket
med en Best-før dato.
Datoen forteller
hvor lenge varen er spiselig
og har god kvalitet.
Datoen gjelder i uåpnet pakning
og ved riktig oppbevaring.

Det kan også stå
hvor lenge matvaren holder
i åpnet pakning.

Matvarer med Best før-dato
er for eksempel:

  • tørrmat (mel, knekkebrød,
    supper og sauser i pose)
  • egg
  • ost og andre meieriprodukter
    (melk, yoghurt, kesam, rømme)
  • hele kjøttstykker
    som er vakuumpakket
    i luft-tett kraftig plast

Maten kan være spiselig
etter Best-før-datoen.
Slike matvarer kan ha
tilleggs-teksten Ofte god etter.

Du må oppbevare maten riktig
for å spise den etter Best-før-datoen.
Du kan se, lukte
og kanskje smake for å vite
om du kan bruke matvaren.

Mat som lett kan bli dårlig
og farlig å spise,
merkes med Siste forbruksdag.
Slik mat er for eksempel:

  • fersk kjøttdeig
  • fersk kyllingfilet
  • fersk fisk
  • fersk sjømat (som reker, krabbe)
  • kjølevarer (som kjøttpålegg,
    posteier, italiensk salat, rekesalat)

Startside

Brød, egg, melk, oster

Matvarer som melk og ost
har ulike holdbarhets-datoer.
Det gjelder også brød og egg
og mange andre produkter.

Bit av fersk fisk, kylling- og storfekjøtt

Fersk fisk og ferskt kjøtt
har kort holdbarhet.

Film om best-før-dato:

Trykk på en knapp for å navigere:

Kjøkken og matSunn matOppbevaringDu er her: Best førRyddig kjøkkenRent på kjøkkenetSmart utstyrLage mat selvDekke bord

Startside